Soms komen ideeën zomaar ineens in je op. Deze blog gaat over zo’n idee. Een idee dat je een andere benadering geeft voor je retrospectives.
Het nut van retrospectives
Tijdens een retrospective (of retro) kijk je terug op een periode van je werk. Samen met je team bespreek wat er beter kan, waar je mee zou willen stoppen, en wat er goed ging.
Start, stop, keep.
Retro’s helpen je om je manier van werken te verfijnen.
Als retro’s een frequent onderdeel zijn van je planning, zoek je soms naar een iets andere benadering van een retro. Een manier die je op een andere manier over je werk laat nadenken.
Tijdens een retro eind 2022, kwam er zo’n alternatief in me op.
Illustraties en emoties
Eerder dat jaar maakte ik een reeks schetsen in mijn notitieboek.
Met die schetsen onderzocht ik gezichtsuitdrukkingen. In het bijzonder hoe de stand van de mond en wenkbrauwen invloed hebben op de emotie die je ziet.
Het resultaat daarvan zie je hier:
Met drie standen voor zowel de mond als wenkbrauwen kom je tot 9 interessante uitdrukkingen.
Het is een leuke oefening om ze alle 9 te benoemen.
Met een whiteboard en een stift (aanwezig in vele hedendaagse kantoren) kan je eenvoudig een grid van 3 x 3 tekenen en daar de verschillende emoties inzetten.
Retromotie: met welk gevoel kijk je naar je werk?
Vervolgens pas je de vragen van je retro iets aan. Behandel bijvoorbeeld deze twee vragen met je team:
- Welke uitdrukking laat het beste zien met welk gevoel je terugkijkt op de afgelopen periode?
- Hoe zou je je na de aankomende periode willen voelen en hoe kunnen we daarvoor zorgen?
Als whiteboards niet je ding zijn, kan je ook gebruik maken van mijn gratis tool.
Retromotie tool: expressies o.b.v. datavisualisatie en code
Als je abstract naar de 9 illustraties kijkt, kan je de wenkbrauwen en mond zien als lijngrafieken. Deze lijngrafieken zijn zo geplaatst over een achtergrond, dat ze de functie van de wenkbrauwen en mond overnemen.
Je zou het dus kunnen zien als een datavisualisatie. Met behulp van d3.js kan je interactieve en web-vriendelijke datavisualisaties programmeren. En zo schreef ik een applicatie waarmee gebruikers de lijnen van de mond en wenkbrauwen kunnen aanpassen, waarmee gebruikers een emotie kunnen kiezen.
Het resultaat zie je hier:
Wil je de tool proberen? Klik dan hier.
Hiermee kan ieder teamlid voor zichzelf bepalen met welk gevoel ze naar het werk kijken. Waarna ze het met het team kunnen delen en bespreken.
Een net iets andere retro
Hoe dit idee precies bij me opkwam, weet ik niet. Ik speelde al even met de gedachte om tekeningen interactief te maken met code. En het idee van een retromotie was het excuus om dat eens te proberen.
En of je het nu analoog doet door het zelf uit te tekenen, of gebruik maakt van mijn tool, ik hoop dat deze benadering van een retro tot net iets andere gesprekken leidt.