erik driessen codeerik

Ik ben Erik Driessen, kom uit Tilburg, en ben freelance trainer en data & business analist. Sinds 2012 ben ik aan het werk in de wereld van data en technologie. Tijdens mijn loopbaan merkte ik dat kennisdeling me energie geeft. Op deze pagina lees je over mijn ervaring met workshops, analytics en programmeren.

Ervaring met workshops

Ik deel graag kennis. Zowel met mensen binnen als buiten mijn vakgebied. De afgelopen jaren heb vanuit mijn werk in online marketing (bij Greenhouse), de overheid (de Belastingdienst) en als zelfstandige zowel korte trainingen van een aantal uur als lange trainingen van meerdere dagdelen opgezet en gegeven. De volgende onderwerpen kwamen daarin voorbij:

  • website analyse
  • data gedreven werken
  • data visualisatie
  • datakunst
  • data ethiek
  • programmeren

Met codeerik richt ik me op het geven van cursussen over programmeren & data. Daarnaast sta ik open voor andere verzoeken.

Ervaring met presentaties

Ik heb verder presentaties gegeven over verschillende onderwerpen:

Digital & Web Analist van het jaar 2020

In het jaar 2020 won ik de MOA Award voor Digital & Web Analist van het jaar. Volgens de jury door mijn andere kijk op data (o.a. data minimalisatie & ethiek) en de creatieve toepassing van data in datakunst.


Ervaring met Data & Business Analytics

Ik ben sinds 2012 werkzaam in de wereld van data & analytics. Ik werkte in commerciële context (online marketing, 9 jaar) en bij de overheid (de Belastingdienst, ca. 2,5 jaar). Ik specialiseerde me gaandeweg in innovatie en kennisdeling.

Online marketing

Van 2012 tot de zomer van 2020 werkte ik in de online marketing. In 2012 ontwikkelde ik mijn eerste dataproduct tijdens mijn afstudeeronderzoek. Dit product doorzocht Twitter o.b.v. een zoekterm, verwerkte de data tot een lijst van invloedrijke personen en toonde de resultaten in een zelfgebouwde datavisualisatie (d3.js).

Via dit project belandde ik bij het digital analytics team. Eerst als specialist. Ik schreef meetplannen en implementeerde deze, hield me bezig met de technische implementatie van privacywetgeving (telecommunicatiewet 2013) en bouwde maatwerk dataproducten.

In 2018 stapte ik over naar een leidinggevende functie binnen het team. Mijn focus lag nu op coaching en het schrijven van ontwikkelplannen. Later focuste ik me meer op de inhoud: waar moet het team naartoe? Zo werkte ik aan datavolwassenheidsmodellen, innovatie en het geven van presentaties.

Gedurende de laatste drie jaar werkte ik steeds vaker aan kennisdeling. Ik schreef (Engelstalige) artikelen over analytics, zetten een analytics trainingstraject op van 6 maanden en gaf workshops over analytics & data ethiek.

Publieke Sector

In de zomer van 2020 stapte ik over naar de publieke sector (de Belastingdienst). Hier werkte ik in een multidisciplinair datateam aan hypothese gebaseerd onderzoek. Mijn werk bestond uit een mix van business analytics, data analyse, data engineering en het programmeren van data visualisaties.

Daarnaast werkte ik in een tweede team dat onderzoek doet naar ethiek en biasanalyse.

Vanuit beide teams gaf ik presentaties en organiseerde ik workshops. Over data ethiek en interactieve data visualisaties (d3.js).

Naast het werk in mijn vaste teams onderzocht ik nieuwe manieren om dataverhalen te vertellen en ontdekte scrollytelling. Een techniek maarmee je o.b.v. webpagina’s interactieve verhalen kan vertellen. Ik ontwikkelde eigen demo’s en zetten een meerdaagse workshop voor collega dataprofessionals.


Ervaring met
creatief programmeren

Naast mijn vaste werk, ben ik mijn vrije tijd altijd blijven programmeren. Zo kan ik technieken leren kennen die ik niet bij mijn werk nodig heb. Soms start je met een vraag (Wat als…?) en kom je ergens uit wat je vooraf niet had kunnen bedenken. Al doende heb ik een zwak ontwikkeld voor de creatieve toepassing van code en data.

Om je een idee te geven van wat ik er zoal mee gebouwd heb, volgen hier een aantal voorbeelden:

  • In 2012 vond ik automatisch invloedrijke mensen op Twitter
  • In 2015 bouwde ik mijn eigen alternatief voor de ns-treintijden app
  • In 2019 ging de wereld van datakunst voor me open
  • In 2020 vond ik een geheime boodschap in een boek
  • In 2021 ontmaskerde ik de mol m.b.v. data analyse

Bij al mijn projecten staat het idee centraal en ondersteunt code bij de uitvoering ervan.


Anderen over mij

Hieronder laat ik andere aan het woord. Allereerst een projectleider van de Belastingdienst waar ik mee samenwerkte:

Erik is in staat om complexe theorie om te zetten in begrijpelijke communicatiemiddelen als presentaties en een workshop. Met zijn enthousiasme, kennis en ervaring gaf Erik een impuls aan het project team.

Ik geef sinds 2021 ieder half jaar een eendaagse les over datakunst aan Creative Technology studenten bij Fontys ICT Eindhoven. Ik laat hier Mijke Ellen van der Zee, docent en blokeigenaar Creative Technology, aan het woord:

Erik maakte direct verbinding met onze studenten met zijn cursus. Met zijn heldere, goed-gestructureerde cursus, stelt hij studenten in staat zowel mooi als persoonlijk werk te maken. Met het onderwerp van zijn cursus nodigt hij mensen uit voor een persoonlijke inbreng. Dit zorgt voor interessante gesprekken gedurende de dag.

Of lees de woorden van een van de studenten:

Er zat erg veel interactie en afwisseling in. Je hield ons de hele dag geboeid. Dat is knap.

Wanneer ik iets programmeer, stop ik ook tijd in een technische beschrijving van het proces en deel ik dit in een blog. Reacties als onderstaande zijn een mooie bonus:

Bedankt voor je beschrijving van de ontwikkeling van je eigen Garmin watchface. […] Op basis van jouw stappenplan heb ik besloten er zelf een proberen te maken. En het lukte: “Big Hexa” is geboren :)”