Ik ben Erik Driessen, kom uit Tilburg, en ben een creatieve data analist. Sinds 2012 ben ik aan het werk in de wereld van data en technologie. Tijdens mijn loopbaan merkte ik dat kennisdeling me energie geeft. Op deze pagina lees je meer over mijn ervaring met kennisdeling en data analyse.

Ervaring met kennisdeling

Ik deel graag kennis. Zowel met mensen binnen als buiten mijn vakgebied. De afgelopen jaren heb vanuit mijn werk in online marketing (bij Greenhouse), de overheid (de Belastingdienst) en als zelfstandige zowel korte trainingen van een aantal uur als lange trainingen van meerdere dagdelen opgezet en gegeven. De volgende onderwerpen kwamen daarin voorbij:

  • data-gedreven werken
  • datavisualisatie
  • datakunst
  • data ethiek

Naast workshops gaf ik ook presentaties over mijn werk. Ook hier kwamen allerlei data onderwerpen aan bod:

Met mijn workshops en presentaties wil ik mensen enthousiast maken over een onderwerp.


Digital & Web Analist van het jaar 2020

In het jaar 2020 won ik de MOA Award voor Digital & Web Analist van het jaar. Volgens de jury door mijn andere kijk op data (o.a. data minimalisatie & ethiek) en de creatieve toepassing van data in datakunst.


Ervaring met Data & Business Analyse

Ik ben sinds 2012 werkzaam in de wereld van data analyse. Ik werkte in commerciële context (online marketing, 9 jaar) en bij de overheid (de Belastingdienst, ca. 2,5 jaar). Ik specialiseerde me gaandeweg in innovatie en kennisdeling.

Online marketing

Van 2012 tot de zomer van 2020 werkte ik in de online marketing. In 2012 ontwikkelde ik mijn eerste dataproduct tijdens mijn afstudeeronderzoek. Dit product doorzocht Twitter o.b.v. een zoekterm, verwerkte de data tot een lijst van invloedrijke personen en toonde de resultaten in een zelfgebouwde datavisualisatie.

Via dit project belandde ik bij het digital analytics team. Eerst als specialist. Ik schreef meetplannen en implementeerde deze, hield me bezig met de technische implementatie van privacywetgeving (telecommunicatiewet 2013 en later de AVG) en bouwde maatwerk dataproducten.

In 2018 stapte ik over naar een leidinggevende functie binnen het team. Mijn focus lag nu op coaching en het schrijven van ontwikkelplannen. Later focuste ik me meer op de inhoud: waar moet het team naartoe? Zo werkte ik aan datavolwassenheidsmodellen, innovatie en het geven van presentaties.

Gedurende de laatste drie jaar werkte ik steeds vaker aan kennisdeling. Ik schreef (Engelstalige) artikelen over analytics, zetten een analytics trainingstraject op van 6 maanden en gaf workshops over analytics & data ethiek.

Overheid

In de zomer van 2020 stapte ik over naar de overheid (de Belastingdienst). Hier werkte ik in een multidisciplinair datateam aan hypothese gebaseerd onderzoek. Mijn werk bestond uit een mix van business analyse, data analyse, data engineering en het programmeren van data visualisaties.

Daarnaast werkte ik in een tweede team dat onderzoek doet naar ethiek en biasanalyse.

Vanuit beide teams gaf ik presentaties en organiseerde ik workshops over data ethiek en interactieve data visualisaties.

Naast het werk in mijn vaste teams onderzocht ik nieuwe manieren om dataverhalen te vertellen. Ik ontwikkelde eigen demo’s t.b.v. data storytelling en zetten een meerdaagse workshop voor collega’s.


Creatieve data analist en programmeur

Naast mijn vaste werk, vind ik het leuk om in mijn vrije tijd creatief om te gaan met mijn kennis. Zo kan ik technieken leren kennen die ik niet bij direct mijn werk nodig heb. Soms start ik met een vraag (Wat als…?) en kom ik ergens uit wat ik vooraf niet had kunnen bedenken. Al doende heb ik een zwak ontwikkeld voor de creatieve toepassing van code en data.

Om je een idee te geven van wat ik er zoal mee gebouwd heb, volgen hier een aantal voorbeelden:

  • In 2015 bouwde ik mijn eigen alternatief voor de ns-treintijden app
  • In 2019 ging de wereld van datakunst voor me open
  • In 2020 vond ik een geheime boodschap in een boek
  • In 2021 ontmaskerde ik de mol m.b.v. data analyse
  • In 2022 ontwierp en bouwde ik mijn eigen Garmin watch face

Bij al mijn projecten staat het idee centraal en ondersteunt code en data bij de uitvoering ervan.