Vorig jaar schreef ik een interactief hardloopdagboek over mijn hardlooprondes in 2022. Mijn terugblik op 2023 pak ik wat simpeler aan. Ik ga kijken naar de afstanden van mijn hardlooprondes en wil je laten zien hoe datavisualisatie helpt om verhalen zichtbaar te maken.


Hardloopdata van 2023

Laten we beginnen met de meest simpele visualisatie: de rits afstanden van de rondjes die ik liep, met de eerste bovenaan en de laatste onderaan.

Zoals je ziet, past mijn visualisatiepakket standaard een regenboog aan kleuren toe. Daar ga ik later wat aan doen.

Voor nu vallen een paar dingen op. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn langste afstand dit jaar de marathon was. In de visualisatie zie je dat ik deze tegen het einde van het jaar liep. Verder zie ik dat ik met enige regelmaat een redelijke lange afstand (ca. een halve marathon) liep.

Maar er zit meer informatie over mijn loopgedrag in de data verscholen. En die informatie wil ik visualiseren.


Zoeken naar mijn hardloopgedrag

Om te beginnen, kan ik de afstanden groeperen per week. Zo krijg ik een beeld van het aantal keer dat ik per week liep, en hoever dat was. En ik vraag de code gelijk even om maar één kleur te gebruiken 🙂

Hierin worden me weer nieuwe dingen duidelijk: voor de zomer liep ik twee tot drie keer per week hard. In de zomer liep ik minder vaak. Na de zomer ging ik richting de vier keer per week, maar werden sommige lopen ook korter.

Als ik de dag van de week toevoeg aan deze data, kan ik de rondes groeperen op dag van de week. En zo wordt nog een patroon zichtbaar:

Je ziet hier duidelijk terug dat ik voor de zomer veel meer willekeur had in mijn hardloopdagen en na de zomer via een vaste(re) planning liep. Dat, beste lezer, heeft twee oorzaken:

  • Het effect van een trainingsschema. In zo’n periode wordt het iets belangrijker wanneer je wel en niet loopt, omdat je ook rust nodig hebt.
  • Het effect van een loopclub. Met deze club loop ik regelmatig een lange afstand op zondag.

Verder kan ik met kleur aangeven welke van deze rondes onderdeel waren van een hardloop evenement:

Ik kan nu snel zien dat ik in 2023 meedeed aan vijf evenementen, waarvan twee voor de zomer en drie na de zomer.

Allemaal leuk en aardig, maar door het visualiseren van mijn gedrag zijn we ook wat kennis verloren. Zoals de afstanden. Het is nu minder makkelijk om afstanden tussen lopen te vergelijken als ze niet onder elkaar staan.

Gelukkig biedt visualisatie hier ook een uitkomst.


Kennis terugstoppen in de visualisatie

In plaats van een aaneengesloten streep per hardloopronde, kan ik deze ook opbreken in stukken. Laten we eens kijken wat er gebeurt als we dat doen. Hieronder zie je dezelfde data, opgeknipt in brokken van 10 kilometer.

Kijkt, dat maakt het weer wat makkelijker.

Zie je twee volle balken met een beetje extra? Dan was het waarschijnlijk zo’n 21 kilometer. De marathon is ook weer zichtbaar met 4+ balkjes. Verder zie je voor de zomer veel lange 1+ balkjes en na de zomer wat meer korte balkjes.

Ik kan deze informatie nog wat makkelijker leesbaar maken door de visualisatie van afstanden iets meer te stileren. In plaats van balken ga ik voor bolletjes per 10km. Is een bolletje vol, dan betrof het 10km. Is het bolletje leeg, dan was het minder dan 10km.

Je kan nu snel zien wanneer ik minder dan 10km liep en dat ik voor de zomer relatief gezien minder open bolletjes liep dan na de zomer. Na de zomer zie je dan weer duidelijk meer bolletjes en in een veel strakker stramien.

Maar of het open bolletje nu 2, 5 of 8 kilometer betrof, daar valt niets meer over te zeggen.

Los van dat alles, vind ik dit er wel tof uit zien 🙂


Welk verhaal wil je vertellen?

Hopelijk zie je dankzij dit artikel in dat je data op allerlei manieren kan visualiseren, dat de manier die je kiest bij kan dragen aan het verhaal dat wil vertellen én tegelijkertijd andere verhalen kan verbergen.

Dat is niet erg, zolang je daar een bewuste keuze in maakt.

Zo was ik op zoek naar een visueel beeld van mijn hardloopgedrag in 2023. En wat mij betreft laten de bolletjes dat op een mooie manier zien.