Een van de leuke dingen aan hardlopen is dat je tegenwoordig heel eenvoudig data kan vastleggen van je hardlooprondes. Een druk op de knop is voldoende.

Voor een creatieve data analist zijn dit natuurlijk leuke data om mee te werken. Je kan er allerlei visualisaties mee maken. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

In dit artikel leg ik je uit wat er bij komt kijken om van een idee tot een eerste visualisatie te komen.

Het idee

Ik wil een minimalistische weergave maken van mijn lokale hardlooprondes, de rondes die ik ter training loop.

Door het maken van zo’n visualisatie zal ik aantal dingen leren:

  • Data van meerdere hardlooprondes inladen
  • Data van een hardloopronde visualiseren
  • Data van meerdere hardlooprondes visualiseren
  • Een visualisatie minimalistisch maken

Ik wil op termijn meer ideeën uitwerken, maar het is goed om klein te beginnen.

Dit voelt aan als een behapbaar, klein project om mezelf bekender te maken met mijn hardloopdata: hoe kan ik deze inladen en visualiseren?

Data inladen

Als ik data wil visualiseren, moet ik ergens data vandaan halen. Als je inlogt in de Garmin Connect omgeving, zie je een overzicht van je activiteiten:

Je kan hier de informatie per activiteit bekijken en downloaden. Maar als ik meerdere activiteiten wil downloaden, laten we zeggen zo’n 100, dan is dat nogal een karwei:

  1. Activiteit selecteren
  2. Activiteit data downloaden
  3. Terug naar het overzicht
  4. Herhaal proces

Prima om één keer te doen. Maar niet om 100 keer te doen.

Gelukkig staat het internet vol van handige tips van aardige mensen. Zo ook op het Garmin Forum, waarin iemand uitlegt hoe je met wat code al die kliks op al die activiteiten automatisch kan uitvoeren.

Nice. Die truc werkt. En de daarmee is de data van zo’n 100 activiteiten in de pocket.

Een hardloopronde visualiseren

De data die ik wil visualiseren bestaat uit locatiedata van een hardloopronde. Deze data bestaan uit lengte- en breedtegraden. Wanneer ik een ronde inlaad en visualiseer, krijg ik de volgende grafiek:

Doordat ik de omgeving ken, herken ik de ronde al aan de lijnen in deze grafiek.

Verder is het mooi dat dit werkt, maar de grafiek lijkt door de standaard verhouding (4:3) nog wat samengedrukt. Ik pas het daarom aan naar een breedbeeldverhouding (16:9).

Dat ziet er al beter uit. Het is geen perfecte match met de realiteit, maar goed genoeg voor nu.

Meerdere hardlooprondes visualiseren

De basis is oké. Nu kan ik meerdere hardlooprondes toe gaan voegen. Omdat ik de visualisatie met code maak, kan ik een paar regels code aanpassen en zo niet één, maar 100 hardlooprondes tekenen:

Dat begint er al leuk uit te zien: een persoonlijke hardloopkaart van mijn woonplaats.

Met een kleine aanpassing kan ik meer informatie toevoegen aan dezelfde weergave: ik maak de lijnen een beetje doorzichtig. Daarmee worden de plekken waar ik vaak loop, waar de lijnen over elkaar heenlopen, zichtbaarder dan plekken waar ik minder loop:

Minimalistisch

Zoals ik in het begin aangaf, wil ik de data minimalistisch weergeven. Daarom verwijder ik alle elementen behalve de lijnen van de data, daarnaast pas ik de kleuren aan, en als laatste stap voeg ik een titel toe aan de weergave.

Deze aanpassingen resulteren in:

Een prima datavisualisatie voor nu.

Het mooie is dat deze visualisatie volledig voortkomt uit code. Dit maakt het makkelijk om andere data op dezelfde manier te visualiseren.

Ter illustratie zie je hieronder een (trail) ronde die ik tijdens een vakantie liep:

Vervolgstappen

Met dit mini-project wilde ik mezelf introduceren in het gebruik van Garmin data om zo mijn eigen datavisualisaties te kunnen maken. Dat is gelukt.

Maar ik ben nog niet klaar. Ik heb nog ietwat complexere visualisatie ideeën die ik wil proberen. Bijvoorbeeld het toevoegen van een kaart als achtergrond, het plotten van een 3D route en het genereren van een poster waarin de kaart en wat statistieken samenkomen.

De visualisaties in dit artikel vormen de basis, maar aangezien Rome niet in 1 dag is gebouwd, ga ik dat ook niet doen.

Wordt vervolgt…