Dit jaar doe ik opnieuw een poging de mol te vinden m.b.v. data analyse. Op deze pagina vind je de uitkomsten van mijn model.

De resultaten zijn bijgewerkt t/m de finale!

🎉 Whoop whoop! Jurre is de mol. Mijn model heeft het (weer) goed voorspeld!

Mijn terugblik op de finale lees je onder het kopje toelichting.


Hypothese

Eerst een herhaling van mijn hypothese:

Bij sommige opdrachten worden de deelnemers zo verdeeld, dan één van de groepen meer macht heeft. De mol heeft bij deze opdrachten een voorkeur voor de groep met de meeste macht.

Ik wil benadrukken dat ik niet denk dat de mol altijd in de gewenste groep zit, maar over een heel seizoen wel vaker dan een kandidaat.

Ben je nog niet bekend met mijn aanpak? In dit artikel lees je meer details over mijn hypothese, data analyse en de resultaten van seizoen 2022.


Resultaten seizoen 2023

Hieronder staan de uitkomsten van mijn analyse. Zoals ik eerder aangaf, werkt mijn model beter naarmate het seizoen vordert. Er is dan meer informatie beschikbaar en daar heeft mijn aanpak baat bij.

Het werkt dus niet zo goed als we nog aan het begin van het seizoen zitten.

Visualisatie molkans

Er is op dit moment één persoon met de hoogste molkans: Jurre. Hij heeft een molkans van 0.587.

Daarna volgen Daniël met 0.314 en Ranomi met 0,132.

Over deze kansen: soms krijg ik de vraag: de kansen tellen niet op tot 1, hoe komt dat? Dat komt doordat mijn model per deelnemer een kans berekent tussen de 0 en 1. De optelling van deze kansen heeft geen betekenis.

Het is spannend.

👋 Leuk dat je dit artikel leest. Met mijn creatieve kijk op data & analytics, help ik mensen, teams en organisaties verder. Nieuwsgierig of ik jou kan helpen? Ik kom graag koffie drinken. Neem contact op »

Hieronder zie je een animatie van de molkansen van aflevering 0 (de start) t/m aflevering 9 (de finale):

Een statische visualisatie zie je hier:

Mijmering voor de finale: ik zie gelijkenissen met het vorige seizoen. Daar kwam Everon in aflevering 3 naar boven én in de finale viel Thomas, die na Everon de hoogste molkans had, af. Dit jaar komt Jurre in aflevering 4 (net geen 3) naar boven én valt Soy, die na hem het hoogste scoorde, af. Ik begin patronen te zien. Al zoek ik, als mens, natuurlijk naar patronen die mijn bestaande overtuiging bevestigen. Zo gaat dat nu eenmaal. En ik twijfel enorm aan Jurre als mol. Iets zegt me dat Soy op hem zat, maar dat antwoord bij de laatste test is geloof ik niet in beeld geweest. Maar als dat zo is, hoe kan Soy dan afvallen en Ranomi niet?! Of is zij de mol? In deze fase van het spel weet ik niet meer wat ik kan geloven. (Zo voelde ik moe vorig jaar ook: ik dacht ‘Everon zal het vast niet zijn’.)

Mijmering na aflevering 8: ik heb last van confirmation bias. Jurre doet in de opdracht Focusgroep exact wat de mol zou willen doen. Eerst laat hij de andere spelers een envelop kiezen zodat hij niet opvalt. Daarna krijgt hij ’toevallig’ de kans om nog van envelop te wisselen én pakt de vrijstelling voor de finale. Jurre had daarnaast wel een heel goed concept. En zal hij al zijn foto’s zelf hebben gemaakt? In opdracht twee, Vuurproef, valt hij ook op. Jurre gaat er al snel aan, omdat Soy zeker wil zijn van het antwoord op een testvraag. Doordat Soy dit plan doortrekt, komt Jurre al snel samen met Daniël in het ‘nadenk-hok’ te staan. Het is moeilijk mollen als er altijd iemand over je schouder meekijkt. En wat denk je: ze verdienen zowaar €2250 met deze opdracht. Ja, ik ben me ervan bewust dat ik in een data-gedreven Jurre tunnel zit.

Mijmering na aflevering 4: hoe vet was die laatste opdracht. En hoe vet zou het zijn als Anke de mol is. Ze gaat er vanuit dat ze vertrouwd wordt, pakt hier de koe bij de hoorns, en bevestigt dat vertrouwen. Het enige wat hieraan vreemd is, als ze de mol is, is dat zij bepaalt wie het ‘speelgeld’ krijgen bij de volgende opdracht (s23a5o1). Ik weet nog niet welke rol dat speelt. Maar de mol wist dat dit zou gebeuren, en zou puur daarom denk ik het speelgeld willen hebben. Misschien is het een kleine prijs om te betalen voor vertrouwen al zij de mol is!

Mijmering na aflevering 2: ik vind het moeilijk dat Soy, die zo opvalt, boven komt drijven. Opvallen is veelal niet iets wat de mol wil doen. Zeker niet in het begin. Maar goed, ik ben hier niet om op gedrag te letten.

Toelichting

Je leest hieronder mijn onderbouwing voor het wel of niet meenemen van opdrachten in mijn model. Ik kijk niet naar verdacht gedrag, enkel naar potentiële macht van een groep binnen een opdracht.

De meest recente aflevering staat bovenaan.

Finale: terugblik op de opdrachten

Ah yes, Jurre is de mol. Mijn model had het weer goed. Dat maakt het wat leuker om hier iets te schrijven over het model. Ik ga twee dingen doen. Mijn kennis toetsen a.d.v. wat de mol heeft gedeeld in video’s én twee ‘wat-als’ scenario’s uitwerken.

Eerste de opdrachten die ik heb meegenomen:

 • Toonaangevend (afl. 1): de mol wil hier op het podium staan en dat had ik ook verwacht.
 • Propvol (afl. 2): de mol wil hier de collages samenstellen voor de foto’s, terwijl ik dacht dat de mol juist op straat foto’s wilde maken. Hier zat ik fout.
 • Het schip in gaan (afl. 3): de mol wil hier bij de groep zitten die bij Rik de keuze had tussen geld en jokers (én zorgen voor de oplossing van de puzzle zodat hij de gunfactor kreeg). Het eerste deel had ik goed voorspeld.
 • Padvinders (afl. 4): de mol wil hier vroeg in het doolhof zitten om geld kwijt te maken. Bingo, weer goed!
 • Een(d)zame hoogte (afl. 4): de mol wil hier de berg op lopen, zodat de mol directe controle heeft op het openen van de envelop. Hier zat ik weer goed 🙂
 • Verschijning (afl. 5): de mol wil hier buiten zijn, zodat de mol woorden fout kan ontcijferen, en daardoor kistjes (met geld) uit het spel kan spelen. Net zoals ik dacht!
 • Uitvlakken (afl. 6): deze heeft de mol niet besproken. Ik ging er vanuit dat de mol hier vroeg zou willen landen. Aangezien de mol ook vroeg in het doolhof wil zijn (zie Padvinders), ga ik er vanuit dat ik ook hier goed zat.

Van de 7 opdrachten, zijn er 6 genoemd door de mol én heb ik de molkans 5 keer goed gekozen. Jurre kwam bij mij in aflevering 4 bovendrijven als mol. Wat zou er gebeurd zijn als ik de opdracht Propvol ook goed had ingeschat?

Dat heb ik onderzocht.

Finale: twee alternatieve scenario’s

Het mooie is dat de invoer voor mijn model eenvoudig is aan te passen: ik wijzig de verdeling voor de opdracht Propvol en draai mijn code opnieuw.

En zie hieronder, dan was Jurre vanaf aflevering 1 t/m het einde de mol geweest! (En had ik heel veel geluk).

De andere vraag die ik heb gaat over Soy. In aflevering 4 pas ik iets nieuws toe in mijn model: de kans op een rood scherm van een groep waarin zeker een rood scherm zat. Een soort verhoogde kandidaatkans. Als ik deze correctie niet had toegepast, en Soy geen negatieve correctie kreeg, wat was er dan gebeurd?

Ook dit heb ik onderzocht. Je ziet het alternatieve scenario hieronder. Jurre zou dan een aflevering meer nodig hebben gehad om als mol te komen bovendrijven.

Beide uitkomsten sluiten goed aan bij de statistiek doe ik toepas. De Bayesiaanse statistiek gaat er namelijk vanuit dat je beginkennis beperkt is én je meer leert over de situatie naarmate je meer kennis krijgt. Meer kennis (= meer opdrachten) is dus beter. En dit seizoen heb ik geleerd dat één opdracht fout inschatten, uiteindelijk maar beperkte invloed heeft.

Aflevering 9

Wederom geen nieuwe informatie. Maar wel veel gelachen tijdens Van Ruilen Komt Huilen. Huilen van het lachen 😂

 • Abvallers: hier vond geen verdeling plaats die voor een machtsverschil zorgde.
 • Van Ruilen Komt Huilen: gelijke kansen voor iedere speler. Helaas kan ik de leukste opdracht ooit in WIDM niet gebruiken

Aflevering 8

Helaas geen nieuwe informatie voor mijn model deze aflevering. Met nog vier spelers in het spel, zou dat de volgende aflevering nog kunnen gebeuren.

 • Focusgroep: iedere deelnemer had gelijke kansen.
 • Vuurproef: iedere deelnemer had gelijke kansen.

Aflevering 7

We hebben weer een klein beetje nieuwe informatie voor het model:

 • Uitvlakken: ik ga er hier vanuit dat de personen die als eerste landden de meeste invloed hebben op het verloop van de opdracht. De mol zat daarom, denk ik, bij de eerste drie personen die een vak kozen.
 • Zandlopers: iedereen heeft gelijke kansen. Al weet de mol hier precies welke deelopdrachten er gaan komen. Het zou wel heel vreemd zijn als de mol niet bij de laatste drie zat. Zou de mol het leuk vinden om een kandidaat te spreken? De kennis die de mol deelde helpt een kandidaat bij de laatste test, maar zegt eigenlijk niets over de mol zelf. Al klonk het ritme van zijn stem wel erg al die van Soy… te veel onzekerheden hier om de opdracht mee te nemen.
 • Analoge test: hier valt met mijn subjectieve blik geen objectieve kennis uit te halen.

Aflevering 6

Geen nieuwe informatie. Alleen dat Nabil is afgevallen. Toen ik zag dat de deelnemers na de test zelf een wagen mochten kiezen, had ik de hoop dat de twee groepen ongelijke opdrachten zouden krijgen. Dan zou de mol zeker bij één van de eerste drie personen hebben gezeten die klaar was met de test, zodat de mol altijd zeker kon zijn van het voertuig waar hij/zij inkomt.

Maar helaas…

Aflevering 5

Oké. Dit is een mooie aflevering om te laten zien hoe ik naar opdrachten kijk.

 • Altaar Ego: deze opdracht neem ik niet mee. Dit komt doordat de aanwezigheid van personen bij deze opdracht bepaald werd door de koffertjesverdeling. Die werd bepaald door Anke. En Anke werd gekozen door de groep. Iets waar je, als mol, nooit 100% zeker van kan zijn. Alle verdelingen die uit die opdracht van de vorige aflevering voortkomen, zijn kunnen dus geen directe keuze van de mol zijn.
 • Verschijning: deze opdracht neem ik wel mee! Soy en Nabil kozen weliswaar het bedrag per envelop, maar…. Dat was niet de directe invloed op het geld bij deze opdracht. De groep die buiten was vertaalde morse codes naar een woord per deelnemer. Was dat woord fout, dan viel het doosje van die persoon weg bij de tafel. Daarmee was het geld niet alleen niet meer te verdubbelen, maar ook weg uit de pot! Ik verwacht daarom dat de mol buiten had willen zijn.

In de afbeelding hieronder leg ik visueel uit hoe ik naar deze aflevering kijk. De uitleg volgt eronder.

Laten we beginnen bij Anke. Ze mag aan het eind van aflevering 4 de koffertjes verdelen. Deze macht krijgt ze van de groep. Ze kan er nooit zeker van zijn dat ze deze macht krijgt. Haar macht sijpelt vervolgens door naar aflevering 5.

Ze bepaalt zo bewust/onbewust de groepsverdeling: 2 personen denken na over de verdeling van het geld in de koffers én 4 personen doen de opdracht in de kerk. Uiteindelijk heeft Anke ook indirect invloed op de bedragen in de kistjes voor de laatste opdracht.

Bij de opdracht in de kerk wil de mol denk ik buiten zijn. Zonder de kennis van buiten kunnen ze binnen niets. Maar! De aanwezigheid van personen bij deze opdracht is nog steeds afhankelijk van de keuze van Anke in aflevering 4! De oorzaak van de verdeling is me daarom te onzeker om het mee te nemen in het model.

Dan rest opdracht 2. De mol wil hier buiten zijn. Daar kan de mol namelijk direct invloed uit oefenen op het te verdienen geld: een kistje niet in het spel laten komen (zoals bij Ranomi is gebeurd).

Aflevering 4

Aflevering vier bracht maar liefst drie, jawel drie(!), opdrachten die mijn model kennis opleverde.

 • Padvinders: ik ga er vanuit dat de mol hier eerder vroeg dan laat in het doolhof wil zitten. Dan kan de mol pakbonnen kwijt maken zodat ze nooit gevonden kunnen worden. Hoe vroeger de mol in het doolhof is, hoe meer macht de mol heeft. Bij mijn model ga ik er vanuit dat het één van de eerste vier deelnemers was.
 • Een(d)zame hoogte: ik ga er vanuit dat de mol hier bij de badeend wil zijn. Hier is namelijk de enige direct controle uit te oefenen op het wel/niet openmaken van de envelop met het vraagteken. Je hoort ook wel eens dat de mol de hele vette dingen altijd wil doen. Zo zou Daniël bij de terugblik lekker een paar rondjes met François kunnen doen voordat hij serieus wordt. En Annick start het telefoongesprek wel héél warrig. Maar goed, ik moet dicht bij de hypothese van mijn model blijven.
 • Koffertjes: hele vette opdracht. En een nieuwe vorm van kennis voor mijn model. Bij de groep met de hoogste bedragen (Daniël, Nabil en Soy) zit sowieso een rood scherm. Deze groep heeft dus een grotere kandidaat kans dan de andere groep. Dit type kennis vormt een nieuw type invoer voor mijn model. Waar ik normaliter kijk naar de molvoorkeursgroep, moet ik bij dit nieuwe bewijs kijken naar een soort kandidaatvoorkeur of -kans.
 • ! Aanpassing van mijn model: Ik heb mijn code aangepast op bovenstaand type bewijs. Ik twijfelde hier wel over. Deze kennis sluit namelijk niet goed aan bij mijn hypothese (De mol heeft een voorkeur voor bepaalde groepen bij sommige opdrachten). Maar het vormt wel degelijk kennis over wie de mol kan zijn. Één van die drie personen had een rood scherm. Misschien ga ik hier spijt van krijgen. Mocht mijn model uiteindelijk niet juist zijn, dan kan ik deze stap nog eens terugdraaien en kijken of de uitkomst dan beter was geweest. Zo leer ik weer wat voor volgend jaar 🙂

Ik heb de impact van de informatie in deze aflevering op de molkansen in onderstaande datavisualisatie samengevat:

Aflevering 3

In deze aflevering zit één opdracht die ik, met moeite, meeneem.

 • Om leiding: ieder voor zich/met z’n allen samen. Geen machtsverschil in groepsverdeling. Dus deze sla ik over.
 • Per definitie: gelijke duo’s. Deze neem ik dus ook niet mee.
 • Het schip Ingaan: ik heb hier een kleine twijfel. De groepen hebben in principe evenveel macht, maar dat kaartje over de jokers verandert de zaak! Eerst dacht ik dat de mol het kaartje wil vinden, dus de groep Sander/Nabil hier in de molgroep zit. Maar na het terugluisteren van de tekst op het kaartje, staat daar niet op dat dit voorstel alleen geldt voor de mensen met het kaartje. Het gebeurt dus sowieso. Althans, dat is mijn aanname. Het zal door het kaartje alleen in mindere mate een verrassing zijn. Daarom denk ik dat de mol altijd bij de groep wil zitten die naar Rik gaat. Daar ligt de directe keuze voor het geld of de jokers. Al zou je kunnen zeggen dat kandidaten over het algemeen wel voor jokers gaan. Al zou je ook kunnen zeggen dat het voor de mol geen kwaad kan om de joker-zoekende kandidaat te spelen. De mol zit dus in de groep die naar Rik gaat vanwege de directe keuze voor geld of geen geld. Al vind ik het nog steeds jammer dat de oh-zo-opvallende Soy daar ook weer in zat…

De status van de molkansen na aflevering 3 heb ik samengevat in onderstaande data visualisatie:

Aflevering 2

In deze aflevering zit opnieuw één opdracht die ik meeneem.

 • Stalen zenuwen: in theorie zou ik deze mee kunnen nemen, want de mol zal hier nooit als ‘afvaller’ bij de zenuwspiraal staan. Door de opzet van de opdracht zou de mol daar namelijk af kunnen vallen, en dat kan natuurlijk niet. De mol zit hier dus sowieso in de grote groep. Maar aangezien iedereen daar zit behalve Sarah, heeft dit geen invloed op mijn kansberekening. Ik negeer deze opdracht daarom.
 • Propvol: dit vond ik een lastige. Waar wil je zitten als mol?
  • Voorkennis: ik denk dat de belangrijkste voorkennis hier de muurschilderingen zijn. De mol weet welke geld opleveren. En de mol weet welke andere muurtekeningen er zijn. Dit geeft de mol in beide groepen mogelijkheden om te mollen. Vrij associëren kan zorgen voor een collage die goed lijkt, maar bij meerdere muurschilderingen past. Andersom kan een foto die binnenkomt aan meerdere schilderingen worden gekoppeld.
  • Groep 1 (collages maken), deze groep heeft invloed op groep 2. Als de mol in groep 1 zit, kan deze een collage goed genoeg vinden, maar stiekem weten dat er aardig wat muurtekeningen op lijken. Al zitten hier wel continue vier kandidaten om de mol heen. Maar het staat groep 2 vrij om hier losjes of heel strikt mee om te gaan. Ze hebben nog enige vrijheid in de interpretatie. Hierom zie ik de invloed van groep 1 op groep 2 als indirect.
  • Groep 2 (foto’s maken), groep 2 besluit welke foto’s ze sturen en is daarmee direct verantwoordelijk voor het geld en daarmee het te verdubbelen bedrag voor groep 2. Daarnaast beïnvloeden ze de slagingskans van de verdubbeling d.m.v. de rebus. Ze hebben hiermee een direct én indirecte invloed op het succes van de opdracht.
  • Keuze: de mol wil denk ik in groep 2 zitten. Omdat daar de eerste directe invloed op geld zit én indirect invloed op de slagingskans van groep 1.

Hieronder geef ik mijn interpretatie van de opdracht Propvol visueel weer. Je ziet hierin duidelijk dat team collages onder directe én indirect invloed staat van team foto’s.

Aflevering 1

In deze aflevering zit één opdracht die ik meeneem in mijn model.

 • Wie wordt de mol: deze opdracht neem ik niet mee. Ik twijfel zelfs of ik dit echt een opdracht kan noemen.  Maar… niet is wat het lijkt 🤔
 • Gulden middenweg: deze opdracht neem ik niet mee. De groep was verdeeld in vijf duo’s. Ieder in een eigen doos en gelijke kansen voor ieder duo.
 • Toonaangevend: bingo! Deze opdracht heeft twee teams van vijf met ieder een andere taak. Het team dat de deelopdrachten uitvoert, maakt het makkelijker of moeilijker voor de groep op het podium. Ze hebben geen directe invloed op de prestaties van de personen op het podium. De mensen op het podium zijn de enige personen die direct geld kunnen winnen. Ik verwacht daarom dat de mol op het podium zou willen staan.