Deze datakunst cursus introduceert je in het creatief gebruik van code en het genereren van datakunst. Tijdens de cursus leer je hoe je technologie kan inzetten om persoonlijke datakunst te maken. We onderzoeken hoe je de emotie uit songteksten kan halen, deze informatie abstract kan visualiseren en het resultaat in een product (bijv. een t-shirt) kan verwerken.

Hieronder zie je een voorbeeld van een persoonlijk datakunst project dat uit dit proces is voortgekomen. Het is gebaseerd op het album TIM van Avicii.

De lijn van deze visualisatie is dus volledig gegeneerd met code.

Is deze cursus iets voor jou?

Deze cursus is gericht op (data) teams die inspiratie zoeken. Tijdens de workshop kom in je in aanraking met creatief programmeren en visualiseren. Dit is iets voor data professionals die op een nieuwe naar het werk en vaardigheden willen kijken.

Deze cursus laat je zien wat er mogelijk is. Je hoeft zelf niet te programmeren.

Cursus in een notendop

  • Je werkt in een groep van maximaal 8 personen.
  • De live, online workshop duurt één dagdeel (ca. 3,5 uur)
  • Je hebt geen technische achtergrond nodig.
  • Aan het eind van de workshop heb je je eigen datakunst project gemaakt.
  • Prijs €199 (ex. BTW) per deelnemer.

Context

De impact van data op onze samenleving neemt alsmaar toe. Succesvolle bedrijven zijn dat steeds vaker door het inzetten van data en technologie. Is diezelfde data en technologie ook in te zetten voor creatieve doeleinden? Kan je met diezelfde technologie persoonlijke datakunst maken?

Doel van de datakunst cursus

De cursus leert je hoe je data en code kan inzetten om persoonlijke datakunst te maken. Je start tijdens de cursus met je eigen datakunst project.


Hoe ziet het programma eruit?

Tijdens de cursus verkennen we datakunst aan de hand van mijn persoonlijke dataproject. Met behulp van een stappenplan en technische ondersteuning maak je een eigen datakunstwerk m.b.v. technologie.
Het programma bestaat uit drie delen:

  1. Verhaal en theorie (ca. 25%): in het eerste deel licht ik toe hoe ik de wereld van datakunst leerde kennen, deel ik relevante theorie en ga ik verder in op het programma.
  2. Workshop (ca. 70%): hierna volgt de interactieve workshop. Gedurende de workshop maken we gebruik van sentiment analyse om teksten (van jouw keuze) om te zetten in data, gaan we de data visualiseren in verschillende vormen en leer je die creatief te gebruiken.
  3. Showcase (ca. 5%): aan het eind van de workshop deel je je werk met de andere cursisten. Wat heb je gemaakt? En wat is je verhaal erachter?

Tijdens de workshop zal ik het technische werk (zoals de sentimentanalyse van teksten) voor je uitvoeren. Zo kan jij je tijdens de workshop richten op het creatieve werk. Ik deel tijdens de workshop informatie over de technische kant van het project, mocht je daar later gebruik van willen maken.


Wat levert de cursus je op?

Ten eerste ga je naar huis met een eigen datakunstproject. Daarnaast weet je na de cursus hoe je je werk snel in een product kan verwerken. Tot slot deel ik een stappenplan & theorie die je helpen aan je eigen datakunst project te beginnen. Je leert op een andere manier naar code & data kijken.


Locatie & Prijs

De cursus duurt ca. 3,5 uur en vindt online plaats. De cursus kost €199 (ex. BTW) per deelnemer.

De cursus is ook te boeken als inhouse cursus voor (data) teams van vier tot acht personen die op zoek zijn naar inspiratie o.b.v. creatieve voorbeelden over het toepassen van data.

Inschrijven

Heb je interesse in deze cursus? Neem dan contact met me op.


Over je docent

Wil je eerst iets meer weten over wie deze cursus eigenlijk geeft? Lees hier meer over mijn ervaring met programmeren en het geven van cursussen.