Soms heb ik een idee. Een idee dat ik wil uitproberen. Kijken of ik het aan de praat krijg. Als zo’n idee iets met datavisualisatie te maken heeft, dan kan ik het uitwerken opdelen in tweeën: de functionele kant (data omzetten in een beeld) en de esthetische kant (de stijl van het beeld aanpassen).

Het resultaat dat ik deel ligt meestal aan het einde van de tweede stap. Maar het resultaat van de eerste stap is misschien nog wel mooier. Dus het is tijd om daar eens bij stil te staan.


Ik wilde laatst voor een persoonlijk project een aantal GPS punten op een kaart tonen. En ik wilde dit volledige met code doen.

Er zijn misschien andere methodes, maar ik vind programmeren nu eenmaal leuk. En als ik het met code opbouw, kan ik mijn data aanpassen en de kaart met een druk op de knop updaten.

Lekker makkelijk.

Dus ga ik aan de slag:

  • Opzoek naar data waarmee ik kaarten kan tekenen
  • Het inladen van die data
  • Het visueel weergeven van de kaartdata
  • Het inladen van een GPS coördinaat
  • Het visueel weergeven van dit coördinaat op diezelfde kaart

Ik knoop dit alles aan elkaar, zie dat mijn code werkt en ik zie mijn eerste resultaat.

basic plot matplotlib poly map with geo coordinate

Dit is misschien niet de mooiste kaart, maar het is er wel een met betekenis: het is een kaart met één GPS punt en een kaart die voortkomt uit code. Het is een beeld dat aangeeft dat mijn code werkt.

Het enige wat ik nu moet doen is het bijschaven: andere GPS coördinaten inladen; wat spelen met de opmaak. Maar ik weet dat het idee functioneel werkt.

En dit maakt het soms ook moeilijk. Het resultaat is nog niet waar ik het hebben wil, maar als de code werkt zit de intellectuele uitdaging erop. Alles daarna is te doen. Nieuwe data inladen kan ik wel, het ontwerp aanpassen ook. Maar functioneel voegt dat niets meer toe aan mijn beginvraag:

Kan ik mijn idee omzetten in code?

Als ik wat verder ben, is de lelijke kaart die je zojuist zag verdwenen. De grafiek heeft nieuwe kleuren, andere data, en is verwerkt in een boek.

Maar stiekem mis ik het gevoel van die eerste niet-zo-mooie-maar-functioneel-waardevolle grafiek.