Welke data ik visualiseer als ik data over Haruki Murakami visualiseer

een traag datakunst project van Erik Driessen


Dit project is een eerbetoon aan het werk van Haruki Murakami. Het visualiseert het rimte van zijn boeken met versimpelde shoji vormen (Japanse schuifdeuren). Iedere shoji staat voor een hoofdstuk en de deuren openen zich meer of minder aan de hand van de hoofdstuklengte.

Voor het hoofdstuk met de meeste pagina's gaan de deuren volledig open. De deuren gaan slechts deels open voor kortere hoofdstukken.

Hieronder zie je een datakunst animatie. De animatie legt eerst het grid klaar, vervolgens opent het de deuren van de shoji hoofdstuk voor hoofdstuk. Als het daarmee klaar is, verbergt het na enige tijd het grid. Daarna start de animatie opnieuw.

Dit is een geanimeerde shoji visualisatie van de roman de stad en zijn onvaste muren en duurt ca. 7 minutes.

Via de links hieronder kan je deze animatie en de animaties van andere boeken bekijken als een losstaande webapplicatie.

Voor de optimale beleving open je de pagina, stelt het in op volledig scherm en ververst dan de pagina. De animatie verloopt alleen soepel als je de pagina niet verlaat. Houd je aandacht er dus bij.


oorsprong, aantal pagina's, meer details

Het idee voor dit project ontstond tijdens mijn zomervakantie in 2024. Nadat ik de stad en zijn onvaste muren las, ontstond een toenemende behoefte om een datavisualisatie project te maken over het boek. Het eerste resultaat van deze behoefte was een statische versie van de shoji visualisatie. Deze vertaald het hoofdstukritme van het boek naar beeld. In gesprekken met anderen leerde ik dat het beeld past bij het type romans van Haruki Murakami en besloot ik om meer boeken toe te voegen.

Ik gebruik een eenvoudige dataset voor dit project: het aantal pagina's per hoofdstuk. Met code bereken ik de relatieve lengte van een hoofdstuk binnen de context van het boek. Deze relatieve lengte (bijv. 42%) bepaalt hoever de deuren van een shoji opengaan. Het heeft ook enige invloed op de animatietijden.

De volgorde van de animatie is pseudo-willekeurig en is gebaseerd op een zogenoemde random seed welke gebruik maakt van de titels van de boeken. Ik koos daarnaast voor een trage animatiesnelheid, omdat ik dat vind passen bij Murakami's romans. Daarnaast leven we in een tijd van steeds snellere veranderingen en vind ik dat er daarnaast ruimte moet zijn voor traag, langzaam-veranderend werk; dingen die minuten van je aandacht vragen in plaats van secondes.

De boeken die deel uitmaken van dit project zijn de Nederlandstalige uitgaves van de dikkere romans van Haruki Murakami.


Hallo!

Wil je hallo zeggen? Dat kan hier.


statische shoji visualisaties

Als je een animatie hebt bekeken, of wanneer het moeilijk voor je is om je langere tijd te focussen, kan je hieronder statische versies vinden van de uiteindelijke visualisaties. Als je de visualisaties niet eerder hebt gezien, raad ik je aan ze eerst via de animaties te bekijken.


Shoji visualisatie
De stad en zijn onvaste muren

datavisualisatie haruki murakami de stad en zijn onvaste muren

Shoji visualisatie
1Q84

datavisualisatie haruki murakami 1Q84

Shoji visualisatie
Kafka op het strand

datavisualisation haruki murakami kafka op het strand

Shoji visualisatie
De opwindvogel kronieken

datavisualisation haruki murakami de opwindvogel kronieken