Welke data ik laat zien als ik data over hardlopen laat zien

Het is het einde van 2021. Ik stel mezelf een hardloopdoel: Als ik in 2022 een dag ga hardlopen, zal ik minimaal 10 kilometer lopen.

We leven in een tijd waarin je hardloopdata eenvoudig kan vastleggen. We leven ook in een tijd waarin je deze data met gratis, open source technologie kan visualiseren, zeker als je een beetje kan programmeren. Het leek me leuk om deze twee dingen te combineren.

Over deze visualisatie van hardloopdata

In de interactieve visualisatie hieronder zie je mijn harlooprondes van 2022. De visualisatie laat zien of ik op een dag minimaal 10 kilometer heb gelopen. Bij sommige lopen heb ik iets geschreven. Dit zijn met name hardloopevenementen en andere momenten. Je kunt deze pagina zien als mijn interactieve hardloopdagboek van 2022.

De meest linker streep in de visualisatie staat voor het startpunt van iedere dag: er staat 0 kilometer op de teller. De daaropvolgende strepen staan voor 10 kilometer, een halve marathon en de hele marathon. Hoe hoger de boog komt, hoe harder ik die keer gelopen heb.

Begin met scrollen om het dagboek te bekijken.

Een jaar lang hardlopen

In totaal liep ik dit jaar X kilometers, verdeeld over X dagen. En al ging het de ene keer beter dan de andere, ik heb ze allemaal met plezier gelopen.


Met dank aan...

Wat is er voor nodig om zoiets als dit te maken? Nou, nogal wat.

Ten eerste heb ik het geluk dat ik hardlopen leuk ben gaan vinden. Wat meer dan tien jaar terug begon met korte en uitputtende lopen van 2 tot 3 kilometer met een vriend, resulteerde uiteindelijk in dit hardloopjaar.

Daarnaast is er de technologie die het mogelijk maakt mijn loop makkelijk te registreren. Na een druk op de knop maakt mijn Garmin horloge verbinding met meerdere GPS-satellieten. Dit is best wel tof.

Verder is er de open source technologie die het mogelijk maakt om dit soort pagina's te bouwen. Ik maak hiervoor gebruik van twee Javascript libraries: d3.js en scrollama.js.

En tot slot het advies van de man in de lokale hardloopwinkel: "zorg er vooral voor dat je met plezier loopt".

Ik kijk stiekem al uit naar 2023.


Wil je ook leren scrollytellen?